Jyske Bank og Se og Hør - Blog - Aros Kommunikation

Sen aften i banken

eller

Se & Hør vores nye talkshow

Af Erik Eisenberg, direktør/partner

Der var engang, hvor Jyske Bank var det nye sort eller ”the hot shit” i kommunikationskredse.

Banken havde nytænkt firma-kommunikation, smidt de gamle, kedelige kundeblade i skraldespanden og satset stort på Jyske Bank TV. Det var let-fatteligt finansstof på nettet – med forbrugerappel, gode journalister og en høj integritet i forhold til moderbanken.

Det var i 2008, at Danmarks 3. største bank pludselig brød igennem som medie-stjerne. Alle kappedes om at rose og prisbelønne denne tidlige udgave af det, som kommunikationsbranchen i dag kalder content marketing: Kunsten at publicere interessant og brugbart indhold, der på begavet og ikke-anmassende vis tiltrækker potentielle kunder til dit kommercielle univers.

Medvært på Borgen Late Night

Men 2008 er et par dage siden. I dag er Jyske Bank TV blot et blandt mange tv-tilbud på internettets enorme underholdnings-maskine. Nyhedsværdien har ligesom lagt sig godt og grundigt. Og hvad gør man så?

Ja, ifølge flere medier, så hyrer Jyske Bank TV da bare politisk kommentator, fhv. Se & Hør-redaktør, forfatter og podcast-vært mm. Henrik Qvortrup til at være medvært i et nyt politisk talkshow, ”Borgen Late Night”.

Jeg ved ikke, om det bare er mig, der er gammeldags – eller om andre også spærrede øjnene op. Men ud fra ethvert tænkeligt perspektiv – uanset om det er alment etisk, strikt bankjuridisk eller kommunikations-professionelt – må man sige, at det er et uortodokst valg.

Her tænker jeg selvfølgelig på, at Henrik Qvortrup ud over alle sine andre titler også kan skrive ”fængselsdømt” på CV’et. Og vel at mærke ikke dømt for en helt ligegyldig forseelse i sammenhæng med den nye titel ”talkshow-vært i bank-TV.”

For hvad er det nu, den tidligere Se & Hør-chefredaktør har fået 15 måneders fængsel - herunder tre måneders ubetinget - for? Har det noget med bankdrift at gøre?

Tys-tys kilden og kreditkortene
Sandelig jo. Hans ugeblad modtog, betalte for og anvendte fortrolige oplysninger fra en såkaldt tys-tys-kilde om kendte og kongeliges kreditkort-brug.

Den såkaldte tys-tys-kilde var IT-specialist i det daværende PBS, ejet af netop bankerne. Han er også fængselsdømt.

Hans ”late night-aktivitet” bestod i at misbruge sin viden og IT-adgang til at skaffe Se & Hør de fortrolige kreditkort-oplysninger, så bladets reportere kunne spore de kendte, afdække deres forbrug - og sikre sig afslørende historier og et øget ugebladssalg.
Tys-tys-kilden får næppe nogensinde et job med adgang til betroede, fortrolige oplysninger om noget som helst igen.

”Ikke livstid”

Der er en morale i det her, som jeg gerne vil frem til. For Jyske Banks kommunikationschef er selvfølgelig blevet stillet kritiske spørgsmål om det nye projekt og betimeligheden af at hyre netop Henrik Qvortrup. Og han svarer sådan her:

"Han har taget sin straf og er ikke dømt på livstid."

Det argument ville jeg bestemt købe, hvis det kom fra Henrik Qvortrup selv. Spørgsmålet er, om det holder, når det kommer fra Jyske Banks ledelse.

Jeg synes, at det halter. De fleste ved, at der er bestemte lovovertrædelser, hvor det er åbenlyst, at man pga. forbrydelsens karakter har dømt sig selv ude til bestemte jobs i bestemte sektorer.

Ingen ønsker en dømt pædofil ind igen som pædagog, skolelærer eller spejderleder, for eksempel. Heller ikke efter udstået straf.

Svind, snyd og straffeattest

Eller tag detailbranchen. Butikkerne har nultolerance overfor ansatte, der én gang har afsløret tyvagtige tendenser. Det fører til bortvisning, politianmeldelse og en plet på straffeattesten, der er svær at vaske af.

Her på Aros Kommunikation har vi i årevis arbejdet sammen med butiks-sektoren om interne kampagner, der skal mindske svind og bevidstgøre medarbejdere om, at internt tyveri – selv for ganske små beløb – kan have ødelæggende konsekvenser for fremtiden og karrieren.

Men jeg kan så forstå, at det er anderledes i bankverdenen. Her kan man åbenbart sagtens bruge en redaktør, der tidligere er dømt for at have misbrugt fortrolige, ulovligt fremskaffede bankoplysninger til at skaffe sig selv og sin arbejdsgiver en aldeles uberettiget vinding.

Og det kan da sagtens være, at det kommer til at passere ret upåagtet - uden debat og med mig som den eneste sure, jyske kritiker. Medieverdenen er henrivende tilgivende overfor egne tropper.

Hvor er bankdirektøren?

Men overraskende er det. Har Jyske Banks topchef Anders Dam – der ellers nok plejer at have meninger om erhvervsliv og moral – været inde over det her?

Da jeg i sin tid blev ansat som informationschef i Dansk Supermarked, skulle jeg som alle andre fremlægge en ren straffeattest. Ellers var der ikke noget job. Det var aldrig til debat.

Og hvis jeg i min egenskab af kommunikationsrådgiver var blevet spurgt om projektet ud fra en medie- eller krise-vinkel, ville jeg nok have rådet Jyske Bank TV til at satse sikkert og finde sig en anden kendis-type til at lave politisk kommentator-virksomhed end lige netop Henrik Q.

Det virker, som om der er rigtig mange af dem til rådighed. Alle sammen kyndige, veltalende - og med god tid og rene straffeattester.

 

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold. Hvis du klikker videre, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere her.

Luk