Grafik Networking - Blog - Aros Kommunikation

Guide: 5 gyldne tips til at netværke

Af Anne Mathiasen, tekstforfatter hos Aros Kommunikation

Konferencer. Berigende, lærerige, inspirerende og et SUPER sted at møde nye mennesker og skabe gode relationer. På papiret i hvert fald – og i mine drømme. Virkeligheden er en anden. Her træder jeg ind i konferencelokalet og mærker straks den velkendte desperate søgning efter et kendt ansigt, eller nogen jeg kan komme i snak med. Og helst det sidste, for jeg er her jo for at NETVÆRKE. (Førstnævnte er bare nemmere, så det prøver jeg lige først…)

Med optimismen stadig intakt kigger jeg rundt i lokalet. Det kunne være dejligt, hvis en af kollegerne lige var der, så man kunne få sig en croissant i hyggeligt selskab. Nå, jeg er vist den eneste fra firmaet, der har meldt sig til. Hmm, er der mon så en gruppe velkendte kunder, hvor jeg let kan hoppe med i samtalen? Nå, heller ikke. Okay, nu begynder det at se lidt kikset ud, at jeg bare står her – stadig med jakken på.

Hvor godt behøver man egentlig at kende folk…?
Mine håndflader går fra cykelkølige til lettere fugtige, mens mit blik hastigt spejder efter bare én person, jeg har en eller anden form for relation til. Hvad med ham der, jeg synes da, jeg kender ham? Jeg kan godt nok ikke lige placere ham… Jo, havde jeg ikke engang øjenkontakt med ham, da vi tilfældigvis gik efter det samme kirsebær i buffeten og høfligt lod den anden tage først? Jo, jo, det er ham.

Men vent lige lidt, bare fordi jeg har en nærmest sygelig evne til at huske ansigter, behøver det jo ikke betyde, at vores lille kirsebærs-intermezzo har efterladt et lige så mærkbart indtryk i hans erindring. Okay, hvad så med hende der, vi stod da i samme kø til toilettet engang. Nej, det var vist ikke hende alligevel. Nå, nu må jeg gøre noget. Jeg kunne selvfølgelig gå hen til de der mennesker, jeg overhovedet ikke kender og begynde at fortælle lidt om mig selv og om alle vores spændende opgaver og kunder og… Kaffe! Ja, jeg trænger vist helt klart til en kop kaffe.

Ingen croissanter og skoldhed kaffe
Min selvbevidsthed om, at jeg står her HELT ALENE i buffeten, får mig imidlertid til at hælde skoldhed kaffe ud over min hånd. Naturligvis uden at fortrække en mine får jeg papkruset over i den anden hånd, lader (til min bitre ærgrelse) croissant være croissant og skynder mig ind i lokalet. Jeg sætter mig dybt i det bløde sæde, utålmodigt ventende til foredraget går i gang, og så må min smartphone gøre mig selskab indtil da.

Du er ikke alene
Selvom jeg sidder der med følelsen af at være den eneste i verden, der har svært ved at tage det første, akavede skridt mod samtalen med folk, jeg ikke kender, har min research på området vist, at det er jeg langt fra. Rigtig mange mennesker synes, det er både skræmmende og ubehageligt at tage kontakt til fremmede – særligt i en faglig kontekst. Nogle har dog også den udfordring, at de taler for meget og ikke lader den anden part komme til orde. Begge dele er en udfordring, når man egentlig gerne vil netværke og komme i dialog med potentielle kundeemner og samarbejdspartnere. Så what to do?

De fem gyldne netværkstips
Jeg har vendt mig mod vores dygtige chefkonsulent, Line Berg-Stærk, som gennem mange års erfaring har lært sig kunsten at netværke. Hun kommer her med sine bedste netværks-tips, som absolut er værd at have i baghovedet, når man træder ind over dørtærsklen til en konference, et foredrag eller et seminar.

1. Smil og få god øjenkontakt. Det sender et rigtig godt signal om, at du er åben for dialog.

2. Spørg og lyt. Det er vigtigt, at du interesserer dig for andre, før du begynder at fortælle om dig selv.

3. Vær med i samtalen. Husk, at du også har spændende ting at fortælle, og at det altid er muligt at finde fælles referencer i personer, emner, visioner osv.

4. Hav den korte elevator-tale klar. Øv dig på den inden konferencen, og beslut dig for vinklen på, hvad du vil sige om dig selv og din virksomhed.

5. Brug twitter. Den digitale platform er et super sted at finde interessefæller via fællesskabets #. Og brug så pausen på at komme i kontakt med de folk, der har lavet spændende tweets.

Selvom disse fem råd umiddelbart kan virke simple, er det ikke desto mindre en bedrift at mestre dem. Men practice makes perfect, så med de fem tips i baghovedet vil jeg med ukuelig optimisme tage til flere konferencer fremover. Hvem ved, måske bliver du den næste, jeg frygtløst kaster mig over i mission ’Kontakt en fremmed’ – men så lover jeg også at tage en croissant med!

 

Denne hjemmeside bruger cookies til trafikmåling og optimering af indhold. Hvis du klikker videre, accepterer du vores brug af cookies. Læs mere her.

Luk