Hold et effektivt kursus

Skal du holde et kursus snart? Det kan være et kursus for din egen arbejdsplads, det kan være et kursus for en anden arbejdsplads, eller det kan være et kursus for nysgerrige og frivillige, der kommer for at lære. Uanset hvad, gælder det om at holde et godt kursus, så alle kommer derfra med ny viden.

På tide med et kursus?

En gang imellem gør det godt med et kursus. Kurser er praktiske i mange forskellige situationer, for eksempel hvis en hel arbejdsplads skifter nyt system, som de skal oplæres i, eller hvis der er kommet nye emner inden for området, som der er behov for en introduktion til. Kurser kan på den måde bruges til både erhverv og til private, der gerne vil lære noget nyt. De to typer af kurser deler dog mange ting, og de ting er noget, som du skal have styr på.

Kursets emne

Først og fremmest skal du jo vide, hvad kursets emne er. Du skal have en problemstilling, som du besvarer for dit publikum, så de lærer og finder svaret sammen med dig. Det går ikke, hvis kurset bliver for ukoncentreret eller skifter retning, for så kan det være svært for deltagerne at følge med i det, der foregår. Hvis kursets emne for eksempel er ”investering og aktier”, går det ikke, at du pludselig fokuserer på generel virksomhedsøkonomi det meste af kurset, men du må gerne kigge på Volvo aktier. Det gælder om at dykke dybere ned i emnet i stedet for rundt om det.

Måder at lære på

Mennesker lærer på forskellige måder, og det er værd at holde i mente, når du laver et kursus. Det er selvfølgelig helt nødvendigt at snakke teori, når man diskuterer for eksempel Volvo aktier, men det kan også være nødvendigt med mere visuel læring, praktisk læring eller eksempler. Mange kan bedre følge med, hvis du bruger billeder og tegninger eller figurer, end hvis de bare skal lytte til dig. Med et emne som Volvo aktier skal der selvfølgelig forklares generelt om aktier først, før man kan bruge Volvo aktier som eksempel.

Plads til spørgsmål

Derudover er det også vigtigt, at du har plads til spørgsmål fra kursets deltagere. For nogle er Volvo aktier måske noget, de allerede kender, og for andre kan det være helt fremmed. Ordet Volvo aktie kan være rar, hvis man ved hvordan aktier fungerer, men det kan også være skræmmende, hvis man aldrig har hørt om det før. Du skal være forberedt på begge typer i publikummet, og derfor skal du også kunne balancere med at holde det spændende for dem, der kender til det, uden at emnet virker intimiderende for dem, som er helt nye på området.

Lær noget nyt sammen

Med det rette fokus, viden om læremåder og plads til alle slags deltagere og alle slags spørgsmål, er du godt på vej til at holde et godt kursus. Det behøver selvfølgelig ikke at handle om investering og Volvo aktier; du bestemmer selv dit emne, som er relevant for dig og dine deltagere.