Har du styr på din gæld?

De fleste mennesker får på et tidspunkt brug for at låne penge, og får dermed etablere gæld. Det kan både være til de store køb – som hus, bil, sommerhus eller båd, men også mindre lån og kreditter kan mange få behov for.

Der er ikke som sådan noget galt med at have gæld.

Det er vigtigste er, at du har en praktisk og realistisk plan for, hvordan du får gælden afdraget på en fornuftig måde.

Hvor hurtigst bør gæld afdrages?

En god tommelfingerregel er, at din gæld bør afdrages i samme takt som værdien af det du har brugt pengene til mister sin værdi.

Hvis du f.eks. køber en bil, vil en lånetid på 10 år være fornuftig. Når den tid er gået, vil de fleste biler kun have en forholdsvis lille værdi tilbage. Den værdi kan du så eventuelt bruge som udbetaling på din næste bil.

Hvis du optager lån til forbrugsgoder med en kortere levetid, bør den tilsvarende afdrages hurtigere.

Lidt anderledes forholder det sig med boliger. De stiger jo som regel – over tid, i værdi, men alligevel bør gælden afdrages. Der er også lovgivning at tage hensyn til. De fleste vælger derfor at afdrage deres realkreditlån på maksimalt 30 år, også selvom boligen på det tidspunkt sandsynligvis er meget mere værd end da den blev købt.

Det er vigtigste, at du ikke stifter en større gæld, end at du kan afdrage som aftalt, og at du stadig har et rimeligt rådighedsbeløb tilbage til den daglige husholdning, faste og uforudsete udgifter.

Det er en god ide at lægge et budget, så du har helt styr på dine indtægter og udgifter.

Gæld kan blive dyrt!

Det kan blive kostbart at låne penge, hvis du ikke har helt styr på dit budget og i værste fald ender med at optage flere lån for at klare afdragene på din gæld.

Hvis du ikke kan betale dine afdrag, kan du i sidste ende med at ende med at du sendes til inkasso. Det vil øge omkostningerne yderligere.

Inkasso håndteres ofte af særlige inkassofirmaer. Så du skal ikke blive overrasket over, hvis du får rykkerbreve, og advarsler om inkasso, fra andre end dem du har lånt pengene af.

Gæld til det offentlige kan også løbe op

Er du kommet i den uheldige situation, at du ikke kan betale din gæld til det offentlige – f.eks. skat eller grønne afgifter, vil Gældsstyrelsen overtage sagen.

De kan efter at have rykket for gælden, forsøge at inddrive din gæld enten fra et tilgodehavende hos skat, trække dem i din løn eller dagpenge, eller i værste fald tage udlæg i hus, bil eller andre værdier. De kan i sidste ende sælges på tvangsauktion.

Kommer du i den situation findes der gratis gældsrådgivningsorganisationer, hvor søge søge hjælp og muligvis få gældssanering.

Hvis du ejer en virksomhed og ikke kan betale din gæld, kan du blive nødt til enten at gå i betalingsstandsning eller konkurs.

Ved en betalingsstandsning kan du prøve at få en etableret en aftale med dine kreditorer, så du udsætter betalingen, og dermed indhenter noget tid til at øge din virksomheds produktion.

Det kan være en god ide at søge rådgivning inden du låner penge. Så er du mere sikker på at kunne klare dine afdrag og undgå at gælden ender med at koste dig meget mere end planlagt.