Alternative investeringer til at modarbejde stigende inflation

Det er svært at vide præcis hvad man skal gøre med sit indestående på sin erhvervskonto, med negative renter, hastigt stigende inflation, problemer i forsyningskæder, faldende aktier og obligationer og mm. Derfor kan det være svært for SMV’er at vide hvad de præcis skal gøre, hvis de har penge på bundlinjen. Der er dog stadig visse aktivklasser, som ”modarbejder” inflation og faktisk ofte stiger som følge heraf.

Guld

Den første er nok den meste sikre og meste kendte af de mere alternative investeringer, det er selvfølgelig guld. Guld har historisk klaret sig godt i perioder, hvor inflationen har været høj. Guld har gennem flere tusind år, blev brugt som reservevaluta og ”store-of-value”, idet det er salgbart, har et lavt udbud og er omkostningstungt og svært at udvinde. Guld blev først afskaffet som reservevaluta omkring 70-80’erne i takt med at regeringer udstedte flere penge. Dog har langt de fleste store centralbanker stadig flere tons guldbarre liggende, netop grundet gulds egenskab som ”store-of-value”. Der er flere måder man kan investere i guld på. Man kan gøre det enten direkte, ved at købe guldbarre, eller man kan gøre det indirekte. Det kan man gøre ved at købe investeringsprodukter (derivater), som enten følger gulds pris, eller man kan købe aktier i selskaber som udvinder guld.

High-End ure

Et andet alternativ er High-End ure fra kendte mærker, som bl.a. Rolex, Patek Philippe, Vacheron Constatin, osv. High-End ure er lavet på mange råmaterialer som ”modarbejder” inflation, det kan være guld, sølv og diamanter. Dermed har High-End ure uafhængig af smag og mærke en basisværdi ud fra de materialer der er blevet benyttet til produktionen. Dog er sjældenhed, smag og mærke selvfølgelig faktorer som spiller ind i urets pris. Mange af High-End ure mister omkring 20% af listeprisen fra de er blevet købt, det er dog ikke de modeller man skal fokusere på. Det er derimod de populære modeller og serier man skal fokusere på, de går ofte 200-300% over listeprisen. Det gode ved disse ure er, at de holder deres værdi og ofte stiger flere procenter i løbet af året, da efterspørgslen er så stor sammenlignet med udbuddet af dem. Dernæst er det også et likvidt aktiv, hvor man hurtigt kan få skaffet kapital hvis der er brug for det, sammenlignet med dyre kunstværker. Opbevaring er også ligetil, idet man kan købe en bankboks som oftest koster omkring 500 kr. Årligt.

Bitcoin

I takt med den teknologiske vækst, giver det god mening at der også kommer innovation på det vigtigste marked i hele verdenen, nemlig kapitalmarkedet. Bitcoin bliver ofte anset som digitalt guld, da der kun kommer til at eksistere 21 millioner Bitcoins, det er nemt at foretage transaktioner på tværs af landegrænser og det er enormt godt som ”Store-of-value”. I takt med at verdenen bevæger sig henimod Web 3.0, også kaldet det nye internet, vil Bitcoin og andre kryptovalutaer spille en helt central rolle. Decentraliseret løsninger og digitalt ejerskab, kommer kun til at blive endnu større. Motivation for Bitcoin er især det begrænsede udbud, hvor en af dets vigtigste roller er at agere som valuta og reservevaluta for det fremtidige kapitalmarked og internet.